Ondernemend Mergelland

Ondernemend Mergelland

De corona situatie heeft ons als JCI Mergelland tot nadenken gezet en doen besluiten om vanuit de maatschappelijke impact van de kamer een bijdrage te leveren aan lokale ondernemers. In onze eigen kamer zitten veel ondernemers die het moeilijk hebben of moeilijk hebben gehad. Enerzijds willen we als JCI Mergelland de regio versterken en verbinden door meer aandacht voor (echte) ondernemers. We creëren een platform voor ondernemers in de regio met vakmanschap en/of innovatief karakter. 

Event Management Group

Hoe ondernemer Danny Keppels tijdens de coronacrisis in rap tempo zich wist aan te passen aan wat er wel mogelijk is. 

Voor het interview hebben we afgesproken bij De Grote Hegge. Een prachtige locatie in een rustige omgeving, waar we gastvrij worden ontvangen op het terras met een heerlijk kopje koffie en thee. De liefhebber kan er genieten van een vers ijsje of zelfgebakken koek! De Event Management Group is 6,5 jaar geleden van start gegaan. Anno 2021 op een drietal locaties: Kasteelhoeve De Grote Hegge in Thorn, Rebelle in Maastricht (Augustijnenkerk) en Kasteel Pietersheim in Lanaken tref je een uitstekende plek voor feesten en partijen. 

In Coronatijd werd omschakelen en nieuwe concepten en ideeën uitwerken een tweede natuur voor Danny: ‘Corona brengt veel weerstand, negativiteit en onzekerheden met zich mee. Maar als ondernemer moet je toch goed kijken: waar liggen de kansen, wat zijn de mogelijkheden, wat kan er wel? De afgelopen 14 maanden hebben we dat goed weten aan te pakken met het team. Een van de vele voorbeelden uit de coronacrisis waar Danny bij betrokken is, zijn de activiteiten rondom Stichting NoodFood: ‘We wilden iets terug doen voor de maatschappij en de tijd goed benutten. Door donaties zijn we maaltijden gaan bereiden voor eenzame ouderen. In twee maanden tijd 10 duizend pakketten verzorgd. In die periode was een grote saamhorigheid; dan help je elkaar de kracht te vinden’. 

Ook in de tweede lockdown, vanaf oktober 2020, zat Danny niet stil. Zo zorgde hij voor het mogelijk maken van de Bananenboxer met een versmarkt in de Rebelle en is hij een koekjes bedrijf gestart; Dutch Cookie Factory. In de toekomst ziet Danny een rol voor zichzelf in het helpen van jonge ondernemers: Landgoed De Schinvelder Hoeve is hier een voorbeeld van deze is door Danny overgedragen aan en wordt door Bas Eijssen geëxploiteerd. Maar blijft wel actief onder de EMG familie zowel in begeleiding als markering etc.‘ Iets moois wat ik voor ogen zie voor de toekomst is om jonge ondernemers te begeleiden. 

Je ziet veel jonge mensen met het ondernemersgevoel, maar net niet die laatste stap durven nemen. Daarin zie ik een kans!’ ‘Ik vind het fijn om andere mensen te motiveren. Ik heb tijdens corona elke week 5 event-horeca ondernemers gebeld om te vragen: ‘hoe is het met je?’. Ik denk dat je moet delen als ondernemer. Bepaalde principes kun je elkaar mee helpen, hoef je niet het wiel opnieuw uit te vinden. Dan kun je ook successen samen maken.’ ‘Ja, ik zou opnieuw kiezen voor het ondernemerschap; ook met de Corona crisis. Door de ervaring die ik heb opgedaan voordat ik ondernemer werd, heb ik zaken geleerd die nu goed toepasbaar zijn. Dat brengt me nu steeds veel verder’.

https://eventmanagementgroup.nl/ 

Kaldi Achter het vleeshuis Maastricht

Op de koffie bij Bram.

Als ik op een druilerige namiddag midden in de Corona-lockdown door Maastricht loop is de warmte die Kaldi Maastricht achter het Vleeshuis uitstraalt een verademing.Deze koffie & thee winkel is in handen van Bram (39). Een bevlogen barista die van zijn passie zijn beroep heeft gemaakt. Na gewerkt te hebben in de verzekeringssector kwam Bram er achter dat hij de warmte en sfeer van de horeca miste. Nu werkt hij onder de vlag van Kaldi als franchiseondernemer.

‘de vrijheid om mijn passie te delen spreekt mij het meeste aan’.

Tijdens zijn verhaal maalt Bram ondertussen de koffiebonen waardoor een heerlijke geur je tegemoet komt en zet hij een heerlijk kopje Espresso. Met de Espresso in de aanslag vervolgen wij ons gesprek.‘Het belangrijkste is oprechte interesse en aandacht geven aan wat je doet’. Met deze lijfspreuk probeert Bram naast het schenken van koffie en thee met aandacht ook zijn klanten passend advies te geven. Enerzijds door het samen ontdekken welke aroma’s passen bij de smaken van de klant. Anderzijds door het geven van professioneel advies bij de aanschaf van een koffiemachine.

‘Het ligt er maar net aan of je meer van bitter of zoet houdt…..maar ook in welke bui je bent….Gelukkig is er altijd een koffie of thee die bij je past’.

Corona is voor Bram net als voor veel collega ondernemers hard aangekomen. Toch wil Bram niet bij de pakken neerzitten en probeert hij in elke kans een mogelijkheid te zien. Zo vindt Bram het belangrijk om zichtbaar en bereikbaar te blijven. Bram heeft een bedrijfsfilm gemaakt en biedt hij een bestel- en bezorgservice aan evenals hij een proeverij op maat aanbiedt voor bedrijven.

‘Het is belangrijk om creatief te blijven, om op een andere manier de klanten te bereiken’.

Daarnaast kan Bram ook terugvallen op een stabiele administratie. Het is volgens Bram juist nu in deze tijd belangrijk om de administratie op orde te hebben en alert te zijn op het inkoopbeleid.

Ondanks dat de Corona er hard in hakt probeert Bram er het beste van te maken. ‘Het is hard werken, maar ik kan genieten van de kleine geluksmomenten’. Met een glimlach erbij voegt Bram er aan toe: ‘slechter kan het niet worden’.

En voor goede koffie thuis? Kijk eens op www.kaldi.nl/winkel/maastricht-ahv

Fam - Valkenburg a/d Geul

Starten met een vooruitstrevend kledingconcept in corona tijd. Dat moet je durven. Voor Sanne Manders, onderneemster met een geweldig gevoel voor stijl, was dit een natuurlijke keuze.

“Ik had tijd om dingen op een rijtje te zetten en ik werd niet meer gelukkig van mijn functie destijds. Mijn hart ging wel sneller kloppen van het idee om mijn eigen modezaak te starten. Ik besloot mijn gevoel te volgen en toen was de beslissing snel gemaakt” .

Fam is een afgeleide van de naam van haar dochter Famke en klinkt als het Franse woord ‘femme’. Het is dat stukje persoonlijkheid dat je voelt als je de winkel binnenkomt en het ‘je-ne-sais-quoi’-gevoel wanneer je in de winkel rondkijkt. Er zit een Parijse stijl verweven in de collectie, die bestaat uit Scandinavische en zelfs Nederlandse merken.

“Ik wil graag dat klanten met een blij gevoel een aankoop doen. Daarom hoop ik dat mijn klanten de tijd nemen om kleding te passen. Kleding moet immers niet alleen mooi staan bij de klant maar ook mooi passen bij de persoon”.

Sanne staat voor service en tijd voor de klant. Dat merk je al bij het drinken van een kop koffie bij FAM. Niet alleen de koffie is heerlijk maar ook de aankleding. Sanne hoopt dat de mogelijkheid voor dat kopje koffie de drempel verlaagd om binnen een kijkje te komen nemen.

“Het kan vanaf nu eigenlijk alleen maar beter gaan”.

Corona is voor Sanne geen obstakel geweest. Het is immers volgens haar eigen zeggen juist een moment geweest waarin je als startende ondernemer ook kansen kan pakken en je goed kan opstarten. Toch hoopt ze dat de horeca weer snel open mag en mensen ook gebruik maken van de mogelijkheid om dat kopje koffie te komen drinken.

“Ik word gelukkig van mijn eigen zaak”.

Op de vraag of ze de ambitie heeft om te groeien als ondernemer zegt Sanne dat het daar voor haar niet om draait. Ze wil zichzelf bezighouden met doen waar ze gelukkig van wordt. Een idee voor de toekomst is wel om vernieuwende dingen te (blijven) doen. Zo wil ze twee keer per jaar de winkel leegmaken om voor vaste klanten een ‘markt’ te bieden om mooie vintage merken te verkopen. De opbrengst mogen klanten uitgeven aan de nieuwe collectie bij FAM.

https://www.famvalkenburg.com/